Parachutespringen

Zo vrij als een vogel in de lucht…

Droom jij er wel eens van om als een vogel door de lucht te vliegen? Om de wind langs je heen te voelen scheren?

Ben je een waaghals en hou je van extreme sporten? Ja!?!

Dan is parachutespringen iets voor jou.

Wat houdt zo’n eerste parachutesprong in?

Je springt vanop ongeveer 12000 voet, dat is vier kilometer, vanuit een vliegtuig of luchtballon. Eerst heb je een vrije val van ongeveer één minuut. Op die tijd zak je maar liefst 8000 voet!

Als je op 4000 voet bent, trek je je parachute open. Hierna zweef je gedurende een viertal minuten rustig naar de grond toe.

Duo-sprong of ga je liever solo?

Ook voor je eerste sprong heb je de keuze of je alleen springt of niet.

Bij een duo-sprong word je vastgegespt op de buik van een ervaren parachutist. Je hebt voor deze sprong dan ook geen voorkennis of opleiding nodig. Samen met de instructeur stap je uit het vliegtuig, waarna je aan je val begint. Tijdens de vrije val kan je recht onder je de grond zien. De instructeur hangt dus boven je. Op de juiste hoogte zal hij de parachute openen, waarna jullie rustig samen naar de grond zweven.

Een andere optie is meteen solo springen. Hiervoor moet je wel eerst een halve dag opleiding volgen. Daarna heb je de keuze: vanop een lage hoogte springen met een parachute die meteen open gaat. Of vanop 12000 voet springen, waardoor je eerste een vrije val maakt en pas daarna je parachute opent.

Als je ervoor kiest om meteen solo te springen vanop vier kilometer, zullen er twee instructeurs met je mee springen. Zij springen tegelijk met jou uit het vliegtuig en vallen links en rechts van je. Ze houden tijdens de ganse sprong in het oog of alles veilig en correct verloopt.

Veiligheid…

Parachutespringen is een extreme sport. Net hierdoor is het extra veilig.

Dit klinkt paradoxaal, maar juist de wetenschap dat het onveilig kan zijn, maakt dat er zoveel controles gebeuren waardoor het zeer veilig wordt.

Voor elke sprong wordt je materiaal wel vier keer volledig gecontroleerd. Een instructeur checkt elk kabeltje, elke bevestiging en elke instelling op de grond en in het vliegtuig tot vier maal toe. Door al deze controles is de kans groter dat je thuis van de trap valt, dan dat je een ongeluk hebt bij het springen.

Wat kost het?

Voor 180 tot 250 euro kan je al een sprong maken. In deze prijs is dan meteen alles inbegrepen: al het materiaal, de instructeur, de nodige lessen, de vliegtuigrit omhoog en de eigenlijke sprong. Je hoeft zelf helemaal niets mee te nemen, al is het wel aangeraden om bij koud weer een paar handschoenen en een muts in je wagen te leggen.

Om je eerste sprong te laten filmen, moet je wel nog bijbetalen.

Cadeautje?

Een parachutesprong is alleszins een origineel cadeau, maar wat als de gelukkige toch niet durft?

Je weet niet altijd zeker of het feestvarken evenveel lef heeft als mooie praatjes. Daarom is het een goed idee om een cadeaubon te geven. De ontvanger heeft dan de keuze tussen verschillende actieve en extreme sporten en zal allicht iets naar zijn gading vinden.